Holle weg Heide

• is aangeduid als vastgesteld landschappelijk erfgoed Holle weg Heide

• is aangeduid als vastgesteld landschapsatlasrelict Holle weg Heide

Beschrijving

De weg tussen Nieuwerkerken en Wijer ten noorden van Sint-Truiden (nu Heide) volgt een historisch traject waarvan de oorsprong zeker tot de 14de eeuw kan worden teruggevoerd: "sunt a parte superiori juxta viam publicam, tendentem a villa de Wyere versus opidum Sancti Trudonis, et per ea transit via dicta Eertwech a parte inferiori (Piot 1874, 21). Waar de weg over een hoogte van het interfluvium tussen Gete en Herk gaat, neemt hij de vorm van een holle weg aan met houtkanten van beuk, haagbeuk en eik. In de steile bermen staan enkele zware bomen (bv. beuk 320 cm diameter). Grote hakhoutstoven (390cm) van haagbeuk komen op het kruispunt van historische holle wegen (Heide en Engelbamp) voor. Daar vormde de holle weg de scheiding tussen Nieuwerkerken, tot eind 18de eeuw een Brabantse enclave in het graafschap Loon, en Melveren.

Waar de weg naar Kozen afbuigt, staat een kapelboom (Hollandse linde) in de berm.

De weg is verhard en dient als verbindingsweg tussen Nieuwerkerken en Kortenbos voor lokaal verkeer.

• PIOT C. 1870-1874: Cartulaire de l’abbaye de Saint-Trond, 2 dln., Commission royale d’Histoire. Collection de chroniques belges inédites 14, Brussel.
  • S.N. 2011: Op grond van Sint-Trudo. De kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden 1697, s.l.

Auteurs: Verboven, Hilde