Boswal met laag geknotte bomen domein Nieuwenhoven

Beschrijving

Oude boswal op de scheiding van het 17de-eeuwse abdijdomein van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven met het 'Hoge Mielenbroekbos' van de abdij van Herkenrode. Deze wal diende als perceelsscheiding tussen de twee eigendommen. De boswal bestaat uit een aarden wal met laag geknotte haagbeuken naast een gracht. Dit ensemble is goed zichtbaar over een lengte van 120m en telt nog 18 levende exemplaren oude geknotte haagbeuken. De knothoogte varieert van 0,80 - 1,40m. Twee met de knotten aan elkaar vergroeide exemplaren doen vermoeden dat op de wal een kaphaag stond. De hoge uitlopers op de knotten bewijzen dat het beheer al een hele poos geleden is opgehouden. De knotten zelf vallen niet meer te dateren, maar het gaat in elk geval om oude exemplaren. De boswal verloor zijn functie, toen de genationaliseerde domeinen van de abdijen van Sint-Trudo en Herkenrode in 1797 aan particulieren werden verkocht en in de loop van de 19de eeuw in bezit kwamen van eenzelfde familie.

• Algemeen Rijksarchief, Kaarten en plattegronden in handschrift, reeks I, nr. 2086: Figuratieve kaart van verschillende stukken grond gelegen in Kortenbos.
  • Stadsarchief Sint-Truiden, Kaarten, plannen en affiches: Bondergeldkaarten 1693, Warnouts.
  • S.N. 2011: Op grond van Sint-Truiden. De kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden 1697, s.l.
  • STEVENS J. 1985: Landschapswandeling Nieuwenhoven, Provinciaal natuurcentrum, Rekem.
  • WILLEMS M. 2014: Het landboek met kaarten van Peter Meysman in Monasterium Herkenrode 4, Hasselt (register Lowis, noot 1).

Auteurs: Verboven, Hilde