Pastorie Sint-Martinusparochie

Voormalige pastorie, heden onderverdeeld in twee handelshuizen namelijk winkel en café.

De pastorie die op 23 april 1538 vermoedelijk bij brand werd vernield, werd herbouwd in 1604 om in 1650-1652 plaats te ruimen voor het huidige gebouw. Opgetrokken onder pastoor Arnoldus van Hembeeck (zie muurankers A.V.H. borstwering tweede bouwlaag). Ingericht als rijkswachtkazerne van 1877 tot 1908, na de bouw van de nieuwe pastorie in de Magdalenastraat. Door de gemeente verkocht in 1910 en ingericht als herberg-smidse. Café kreeg benaming "De Ploeg" in 1951.

Hoekhuis gelegen aan oostzijde van het plein; zes traveeën en twee bouwlagen onder hoog schilddak (kunstleien), uit het derde kwart van de 17de eeuw met aanpassingen in de 19de en de 20ste eeuw. Oorspronkelijk voorzien van getrapte bekroning met centraal rondboogluik geflankeerd door kloosterkozijnen. Getrapte top met overhoekse pinakel en rechthoekig luik. Verankerd en bepleisterd bakstenen gebouw op arduinen plint. Gedeeltelijk verbouwde eerste bouwlaag; aangepaste rechthoekige vensters met lekdrempels en houten lateien; op de bovenverdieping stijlen met kwarthol beloop, duimen van de vroegere luiken bewaard. Rechthoekige deur. Uitstekende dakrand op houten modillons.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 181, 280, 281, 738, 768, 802, 803, 877.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 484, 492.

Auteurs: Wylleman, Linda