Grote Rijkerooihoeve

Beschrijving

Hoeve met in U-vorm geschikte losstaande bestanddelen, uit de eerste helft van de 19de eeuw met oudere kern. Vroeger omgracht zie rest brede gracht aan noord- en oostzijde. Als "Grote Rijke(n)rooihoeve" vermeld vanaf 1681. Doch in 1479 is er reeds sprake van twee hoeven namelijk de "Rijkenrode" en de "Tange". Laatstgenoemde groeide uit tot het huidige kasteel "Tanghof".

Groot woonstalhuis (nok parallel aan de straat) aan westzijde; tot stalling aangepaste langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan zuidzijde en wagenhuis (nok parallel aan de straat) aan noordzijde. Rechthoekig bakstenen gebouw onder zadeldaken (kunstleien, Vlaamse en mechanische pannen).

Woonhuis met rechthoekige muuropeningen en arduinen dorpels, wagenhuis met steekboogpoorten en venstertjes. Overige rechthoekige muuropeningen vernieuwd in de 20ste eeuw.

• VAN PASSEN R. Geschiedenis van Kontich,, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 629.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 241, 517, 518.

Auteurs: Wylleman, Linda