Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Drie groepen arbeiderswoningen, gelegen aan geasfalteerd zijstraatje. Eertijds genaamd "Driehoek" en "Kartuizerlei". Onder de benaming "Kartuizerlei" reeds vermeld in 1538 als leitje naar het goed van de Kartuizers. Vermeld als "Driehoek" in 1797 namelijk bos en hof genaamd "Den Dryhoeck" in bezit van de kartuizers van Lier. Dit hof dat meer ten zuiden lag werd vervangen door een woning uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

Nummers 135-141. Vier dubbelhuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok loodrecht op zijstraatje, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; rechthoekige beluikte vensters met lekdrempels en houten lateien, rechthoekige deuren met houten latei. Inmiddels nummer 141 vernieuwd door aanbrengen nieuwe muuropeningen en cementering voorgevel.

Nummers 145-149. Heden drie woningen, oorspronkelijk vijf woningen van twee tot drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan het zijstraatje, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?). Verankerde en gecementeerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen. Momenteel (1984) verbouwd tot drie woningen en voorzien van nieuwe daken, voorgevels en muuropeningen. Enkel nummer 147 nog in oorspronkelijke toestand bewaard.

Nummers 153-161. Reeks van vijf woningen van twee tot drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel aan het zijstraatje, mechanische en Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) mogelijk met oudere kern, daar op deze plaats in 1807 een gebouw stond. Verankerde baksteenbouw, deels gecementeerd. Rechthoekige muuropeningen. Nummer 161 recent verbouwd.

• VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 181, 314.

Auteurs: Wylleman, Linda

Een deel van de woningen is gesloopt: nummers 149-161. Het huisnummer 147 bestaat niet meer.