erfgoedobject

Kasteeldomein van Spiere en omgeving

landschappelijk geheel
ID
135160
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135160

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteeldomein van Spiere
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deze ankerplaats ligt ten noorden van Spiere (Spiere-Helkijn) en wordt begrensd door een dreef in het zuidwesten, door de Pijpestraat in het noordwesten en door de Haagstraat in het noorden en oosten.

De sites van het kasteel en de motte staan hoogstwaarschijnlijk in verband met de Franse verdedigingslinie uit de Negenjarige oorlog (1688-1697) waarbij de Grote Spierebeek als een natuurlijke verdediging dienst deed.

Het huidige kasteel van Spiere dateert uit het midden van de 18de eeuw en heeft een symmetrische opbouw, namelijk drie gebouwen geschikt in een U-vorm. Centraal staat het hoofdgebouw met aan weerszijden van het plein dienstgebouwen. Aan de westelijke zijde staat er nog een lager dienstgebouw en een hondenkennel bij de boomgaard, aan de oostelijke zijde bevindt zich een ommuurde moestuin. Een monumentale dreef met meerdere bomenrijen en halverwege een kapelletje vormt de toegang tot het kasteel. Het kasteel is omsloten door een park in landschappelijke stijl met recentere toevoegingen. Een vista op het achterliggende heuvelende landschap is bewaard. Aan de achterzijde van het kasteel ligt een U-vormige vijver met kapelletje. Het kasteelpark strekt zich uit langs de Grote Spierebeek in noordoost-zuidwestelijke richting. Ten noordwesten van het park ligt een feodale motteheuvel, de zogenaamde 'Mote' of 'La Cave aux Diables' en een naastgelegen neerhof waarop enkel een boerenwoning is bewaard. Het opperhof is nog herkenbaar aan de ophoging en aan een gedeeltelijk bewaarde walgracht (deels verland). Een kelderruïne getuigt van de voormalige bebouwing op het opperhof die minstens teruggaat tot de 12de eeuw. Rond het kasteelpark liggen akker- en weilanden met een open karakter wat het zicht naar en vanuit het kasteel vrijwaart. In de weilanden ten noordoosten van het kasteel staan restanten van knotbomenrijen. De andere grote en kleine hoeves in de ankerplaats zijn gaaf.


Bron: Ankerplaats 'Kasteeldomein Spiere'. Landschapsatlas, A30050, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Strobbe, Marika; Deventer, Wouter; Lievens, Filip
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein van Spiere en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/135160 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.