Kasteeldomein van Steenhault en omgeving

landschappelijk geheel

Beschrijving

Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De kern van het neerhof gaat terug tot in de 17de eeuw. Het werd aangepast in de 18de en vergroot in de 19de eeuw. Tussen het neerhof en het kasteel ligt een ruim ereplein. Het waterkasteel zelf dateert eveneens uit het begin van de 17de eeuw en kende verschillende bouwperiodes. De vier verdiepingen hoge toren behoort tot de oudste kern. Dit neorenaissancekasteel is nog langs drie zijden met water omringd. De vestinggracht langs de voorzijde werd gedempt, waardoor de ophaalbrug verdween. In de nabijheid ligt eveneens een oranjerie. De kasteelhoeve bestaat uit een reeks gebouwen, gelegen rond een ruime geplaveide binnenplaats. Hoewel de oorsprong teruggaat tot in de 17de eeuw, werden de huidige gebouwen opgericht in het begin van de 19de eeuw. De koetshuizen zijn buiten het erf gelegen evenals de ommuurde moestuin.

De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Een lange dreef leidt langs de oostzijde naar het park en de vijver, die grenst aan de provincie Oost-Vlaanderen. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos, dat op de kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden vermeld staat als 'Kaesterbosch'. Hierin komen steile hellingen voor, het hoogste punt ligt 100 meter boven de zeespiegel. Aan de zuidrand van het Steenhoutbos ligt een neogotisch kapelletje. De omgeving is rijk aan kleine kapellen. Ten noorden van het domein ligt het gehucht Steenhout. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven. In het open agrarisch landschap komen nog enkele bomenrijen en taluds voor. Langs de oostelijke helling stroomt de Steenhoutbeek, die verder de Vlaanderbeek vervoegt (die van bij de Kongoberg komt). Samen vormen ze de Molenbeek of Lieferingebeek. Een lange noord-zuid georiënteerde holle weg verbindt Steenhout met Zavelberg.

De noordelijk flank van de Zavelberg is opgenomen in dit gebied. De Zavelberg hoort tot een rij restheuvels.

Het landschap van het zuiden van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en westelijk Vlaams-Brabant kenmerkt zich door een west-oost gerichte rij heuvels met toppen op ongeveer dezelfde hoogte. Deze restheuvels worden al geruime tijd beschouwd als Diestiaanheuvels, d.w.z. dat zij nabij hun top afzettingen bevatten die horen tot het Zand van Diest. Een recenter model geeft een alternatieve verklaring voor de opbouw en de genese van deze getuigenheuvels (voor het ontstaan van deze restheuvels zie thema ‘Genese van de restheuvels van Vidaigneberg tot Kesterberg’).

Bron: Ankerplaats 'Steenhault'. Landschapsatlas, A24001, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André