Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden en omgeving

landschappelijk geheel

Beschrijving

Het kasteeldomein van Groot-Bijgaarden ligt ten westen van de Brusselse agglomeratie, naast de verkeerswisselaar van de E40 met de Brusselse grote ring. Het domein maakte deel uit van een groter geheel dat destijds eigendom was van de Sint-Baafs-abdij te Gent. Het is omgeven door een ringgracht, omvat bospartijen, terrassen en tuinen - aangelegd door architect Fuchs in 1903 - en is toegankelijk langs een brug en een poortgebouw. Deze vijfbogige brug werd in 1906 gereconstrueerd met recuperatiemateriaal van elders. De oudste delen van het poortgebouw zouden uit de 14de eeuw stammen.

Los van het kasteel staat een donjon, grotendeels in baksteen opgetrokken en waarschijnlijk gebouwd in het begin van de 15de eeuw. Deze donjon staat op een lichte verhevenheid, die nu nog nauwelijks als motte kan bestempeld worden. Hij telde oorspronkelijk vijf niveaus, waarvan er een aantal in de 19de eeuw afgebroken werd. De oorspronkelijke toestand werd tussen 1910 en 1930 gereconstrueerd onder impuls van Raymond Pelgrims de Bigard die het domein verwierf in 1902 en ook het kasteel in zijn oorspronkelijke glorie herstelde. Door de aankoop van aanpalende percelen kon hij ook het ongeveer 40 ha groot park reconstrueren. Verspreid in het park werden elementen opgesteld, gerecupereerd bij de afbraak van elders gelegen gebouwen.

Het huidige kasteel met geïntegreerde kapel werd in de 17de eeuw gebouwd, maar na 1910 ingrijpend aangepast en vergroot. De voormalige kasteelhoeve is buiten de ringgracht gelegen en werd ingericht als rijschool, het gebouw is in het begin van de 20ste eeuw in traditionele stijl gereconstrueerd door R. Pelgrims de Bigard. Ten zuiden van het kasteeldomein ligt het dorpsplein met de Sint-Egidiuskerk waarvan de vierkante toren dateert van circa 1600, de pastorij en het nieuwe gemeentehuis.

Bron: Ankerplaats 'Kasteel van Groot-Bijgaarden'. Landschapsatlas, A20024, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André