Kobbegem en Bollebeek

landschappelijk geheel

• omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Centrum Bollebeek

Beschrijving

Het gebied Bollebeek-Kobbegem is gelegen tussen Asse en Wemmel. Bollebeek en Kobbegem zijn zeer landelijke gehuchten rond enkele hoeves, aansluitend bij een open landschap. Het gebied wordt gekenmerkt door de alluvia van een aantal beken, waaronder vooral de Bollebeekvliet en de Molenbeek. Perceelsvormen bleven gedurende enkele eeuwen nagenoeg ongewijzigd, bomengroepen, bomenrijen, taluds en houtkanten accentueren het landschap. Aan de rand van de drassige beekdalen vinden we talrijke bronnen. Ten noorden van Bollebeek ligt ten oosten van de vallei van de Molenbeek in een landschap rijk aan taluds, een sterke helling met bovenop het Vierwindenhof.

Het hof te Bollebeek ligt buiten de kern langs een gekasseide holle weg en op de helling naar de Bollebeekvliet. Uitgestrekte akker-en weilanden sluiten aan bij het hoevecomplex. De beeldbepalende waarde van het hof te Bollebeek in het omgevende landschap is zeer groot. De 18de-eeuwse Sint-Antoniuskerk was een afhankelijkheid van de abdij van Vorst en is omgeven door een klein kerkhof. Het Torenhof te Kobbegem is heden een halfgesloten hoeve met gebouwen uit het midden van de 18de eeuw en een geplaveide binnenplaats. Op één van de hoeken staat een vierkante middeleeuwse donjon uit de 15de eeuw, waarop later een torenspits geplaatst werd. Nabij het centrum van Kobbegem liggen de oude herbergen Plezante Hof en In ‘t Wit Paard. Ten westen van Kobbegem ligt het omgracht kasteel Wolfrot (Walfergem), daterend uit het begin van de 18de eeuw maar nadien sterk verbouwd. In de nabijheid ligt de voormalige kasteelhoeve met een bakstenen omheiningsmuur. Deze 18de-eeuwse hoeve kreeg haar huidig uitzicht in de 19de eeuw.

Bron: Ankerplaats 'Kobbegem en Bollebeek'. Landschapsatlas, A20001, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Cresens, André