erfgoedobject

Hoeve De Wegschede

bouwkundig element
ID
13501
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13501

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Wegschede
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De Wegschede, voor eerst vermeld als hofstede in 1741. Voormalige langgestrekte hoeve, heden woning, (nok loodrecht op de straat) met kern uit de 18de eeuw en verbouwd in de 19de en de 20ste eeuw; wagenhuis (nok loodrecht op de straat) van 1888 aan zuidzijde. Gelegen op hoek met Keizershoek op omheind terrein, omhaagde boomgaard aan zuidzijde en gekasseid erf.

Rechthoekige hoeve met voormalig woonhuisgedeelte van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met stalling en schuurgedeelte tegen westgevel van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw op gepikte plint, met heden gecementeerde zuidgevel. In de loop van de 20ste eeuw gewijzigde rechthoekige muuropeningen en voor 1979 rechthoekige schuurpoort bij de westgevel. Rechthoekig wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), jaartal 1888 (muurankers westgevel). Verankerde baksteenbouw met heden gecementeerde noord- en westgevels. Rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen.

  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 627.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Wegschede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13501 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.