Domein Ter Mik

landschappelijk geheel

Beschrijving

Domein ‘Ter Mik’ is gelegen in de gemeente Brasschaat in de Antwerpse Noorderkempen. De begrenzing van deze ankerplaats wordt gevormd door domein ‘De Inslag’ in het westen, de bebouwing van Marie-ter-Heide in het noorden, de Miksebaan in het oosten en de E19 in het zuiden.

De oorsprong van domein ‘Ter Mik’ gaat terug tot 1775, toen het park werd aangelegd volgens een geometrisch patroon. Het kasteel volgde in 1785. In 1830 werd de oorspronkelijke opvatting van het park gewijzigd door de aanleg van een ‘Engelse tuin’. Met de ijzermaalstenen die opgegraven werden bij de aanleg van de vijver, werd de opmerkelijke neogotische poort gebouwd. Deze toegangspoort in middeleeuwse stijl omvat twee torens en een ophaalbrug. De opvatting van de poort past volledig in het concept van de Engelse tuin, waarbij de aanleg van waterpartijen en de opbouw van romantische ruïnes tot de typische eigenschappen behoorde. Het oorspronkelijke kasteel brandde in 1875 af en werd herbouwd volgens plannen van de toestand in 1830.

Het bijhorende park omvat een merkwaardig arboretum met een aantal zeldzame bomen. Verder wordt het gekenmerkt door overwegend gemengd loofbos, versneden door een dicht grachten- en drevenpatroon dat doorloopt tot in het domein ‘De Inslag’. Een aantal bomen in het park hebben een enorme omvang en hoge ouderdom, wat hen waardevol maakt als verblijfplaats voor vogels en vleermuizen. Hier en daar komen verspreid een aantal graslanden voor. Opmerkelijke ruimtelijk-structurerende elementen zijn de talrijke dreven, het centraal gelegen kasteel met vijver, alsook de opvallende percelering van het zuidoostelijke naaldbos.

In het zuidelijke deel van de ankerplaats bevindt zich ‘Hoeve de Mick’, omringd door landbouwgronden. De hoeve en omliggende landbouwgronden zijn reeds herkenbaar op de historische kaart van Ferraris uit 1777.

Bron: Ankerplaats ‘Domein Ter Mik’. Landschapsatlas, A10005, Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel.
Auteurs: Van Olmen, Mira; De Borgher, Marc; Meesters, Ludo; De Clippel, Jean-Yves