Beukenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beukenhof

Beukenhof; heden tekenacademie.

Historiek

Rechthoekig neoclassicistisch kasteeltje van 1852-53, vergroot in 1905; gelegen in grote beboomde tuin dicht bij dorpskern. In begin 18de eeuw was het domein nog onbebouwd. Voor eerst sprake van een huis met stal en schuur in 1751, waaraan voor 1762 de benaming "St.-Jacob" werd gegeven en toen gebruikt als herberg-afspannng. Deze afspanning was reeds eind 18de eeuw onderverdeeld in zeven kleine woningen, gelegen aan de steenweg.

Eigenaar R. Chretien liet tussen circa 1833 en 1848 een buitengoed met hovenierswoning optrekken. Kwam in 1852 in bezit van Carolus Franciscus d'Hane de Steenhuyse die het gebouw liet slopen en vervangen door een neoclassicistische woning. De bouwaanvraag werd goedgekeurd op 10 juli door het college van burgemeester en schepenen en op 18 augustus 1852 door de Bestendige Deputatie. In 1854-1855 werd het door de familie Lenz uitgebaat als herstellingsoord. Op 16 februari 1860 verkocht aan Emmanuel Henricus Koelman die tegen de steenweg een melkerij "Mon Plaisir" uitbaatte tussen 1891 en 1896-97.

Eind 1904 of begin 1905 aangekocht door Gaston Binjé. Deze liet naar ontwerp van Jean De Vroey de woning vergroten met twee traveeën aan zuidzijde, en een ijzeren portiek plaatsen aan de tuingevel. Ook het interieur werd toen licht gewijzigd en de melkerij werd compleet gewijzigd en verbouwd tot stallingen en remises. Ook een hovenierswoning werd toen opgetrokken. De aanvraag voor deze werken werd ingediend bij het college op 25 januari 1905. In 1928 aangekocht door Hyppolite Belpaire en in 1954 door I. Leens-Nagels. Verkocht aan het gemeentebestuur op 7 december 1971.

Beschrijving

Lijstgevels van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien); rechthoekige dakvensters onder gebogen fronton. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op arduinen plint met rechthoekige getraliede kelderopeningen. Driezijdig risaliet van 1905, van een travee aan oostgevel. Risalietvormende trapzaal van 1905 onder driezijdig fronton aan westgevel. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting van arduin. Rechthoekige deuren in vlakke omlijsting van arduin, bordestrappen. Bij deur aan oostgevel portiek van 1905 met vier gietijzeren zuiltjes onder rechthoekig balkon met sierlijk gietijzeren hek.

• Archief gemeente Kontich, 874.1. Bouwvergunningen 1900-1908.
  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 837.
  • VAN PASSEN R., Heemkundige sprokkelingen. Geschiedenis van het Beukenhof, in Contactblad van de gemeente Kontich, driemaandelijks tijdschrift, jaargang XIV, nummer 1 - januari 1984, p. 8-10; jaargang XIV, nummer 3 - juli 1984, p. 36-37; jaargang XIV, nummer 4 - september 1984, p. 50-52.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 548.

Auteurs: Wylleman, Linda