erfgoedobject

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouweparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
134760
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134760

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1845 gebouwde pastorie met tuin van 22 are, momenteel braakliggend, met fruitmuur, druivenserre en sporen van landschappelijke beplanting uit de jaren 1920.

In 1845 werd op een voormalig boomgaardperceel ten oosten van de kerk een nieuwe pastorie gebouwd – een sober, bakstenen huis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een pannen zadeldak. De enige noemenswaardige versiering is de arduinen druiplijst boven de voordeur. Rond 1860 werd het gebouw naar het noorden toe met één travee vergroot, waardoor de oorspronkelijke symmetrie (het 'dubbel huis') verloren ging. De pastorie is vanaf de openbare weg bereikbaar via een smal straatje. Een smeedijzeren hek met lanspunten, kruis en voluten tussen met bollen bekroonde pijlers geeft toegang tot een desolaat voorpleintje (tegelpad doorheen gazon met enkele struiken). De eigenlijke tuin achter de pastorie is een driehoekig, afhellend gazon van bijna 22 are met enkele interessante relicten van pastorale tuinbouwactiviteit en tuinaanleg: een halve druivenserre tegen de zijgevel van de pastorie, een bakstenen muur met leifruit en restanten van een bescheiden 'landschappelijke' beplanting, die vermoedelijk rond 1920 werd aangebracht (volgens de jaarringen op de stronk van een bruine beuk) – bomen met stamomtrekken tot 330 centimeter (standaard gemeten op 150 cm hoogte)– bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), Noorse esdoorn (Acer platanoides), bontbladige cultivar van gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii'), zomerlinde (Tilia platyphyllos) – en Magnolia x soulangeana.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Heikruis 1849/2 en 1863/2.
  • DE MAEGD C., Bouwen door de Eeuwen heen – arrondissement Halle-Vilvoorde, Gent, Snoeck-Ducaju, 1977, p. 249.

Bron: DENEEF, R., 2005: Historische Tuinen en Parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant: Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Cresens, André
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bogaarden, Bellingen en Pepingen

  • Is deel van
    Heikruis

  • Is gerelateerd aan
    Pastorie Sint-Bernardusparochie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouweparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134760 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.