Parochiekerk Heilig Kruis

Oorspronkelijk kapelanie afhangend van Sint-Catharinaparochie, sedert 1951 zelfstandige parochie.

Neoromaanse zaalkerk, waarvan de eerstesteenlegging op 12 november 1933 plaatsvond, de inwijding op 3 mei 1934. Eenbeukig schip van zeven traveeën en vlak afgesloten koor onder zadeldak met dakruiter (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Aanleunende doopkapel, voor- en zijportaal. Gele bakstenen gevels geritmeerd door versneden steunberen waartussen gekoppelde rondboogvensters. Bepleisterd en lichtgeel geschilderd interieur; recent houten plafond.

Mobilair: houten kruisbeeld, uit het laatste kwart van de 15de eeuw of het eerste kwart van de 16de eeuw, afkomstig van de kapel van het Bruine Kruis. Deze kapel, gelegen tussen de Lierse- en de Antwerpsesteenweg, werd in 1358 opgericht door advocaat Egide Byl, in 1580 deels door de Geuzen verwoest, begin 17de eeuw gerestaureerd en in 1797-1798 gesloten en gesloopt.

In de doopkapel, bronzen bas-reliëf gesigneerd O. De Klerck.

• BERLEMONT F.A., Mechelse Kronieken van het jaar 1 tot 1945, Brussel, 1975, p. 390.
  • De Geschiedenis van Mechelen, p. 281.
  • GODENNE L., Malines jadis et aujourd'hui, Mechelen, 1908, p. XVII, 339.
  • VAN DEN BULCK G. en STERCKX K., Kauwendaal domein aan de rand van Mechelen, Sint-Katelijne Waver, 1979, p. 9.

Auteurs: Plomteux, Greet