Kazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kazerne

Beschrijving

Infanterie-depots van 1877-79, in gebruik genomen in 1879, en gelegen in rechthoekig ommuurd domein langsheen de spoorweg Antwerpen-Brussel en in nabijheid van het station van Kontich.

Reeks symmetrisch opgestelde paviljoenen met aan straatzijde vier paviljoenen (nok loodrecht op de straat) en centrale ingangspoort. Een geplaveide inrit geflankeerd door populieren leidt naar ruime binnenplaats met twee paviljoenen (nok loodrecht op de straat) aan noord- en zuidzijden, waartussen twee hoofdvleugels (nok parallel aan de straat) aan westzijde. Ten slotte tegen de westelijke omheiningsmuur geplaatste reeks paardenstallen (nok loodrecht op de straat). Bakstenen gebouwen met reminiscenties naar middeleeuwse versterkingen door overkragende gedeelten en kroonlijst op klossen. Meeste muuropeningen steekboogvormig op lekdrempels.

Straatgevel: centrale ingangspoort bestaande uit twee kleine rechthoekige diepe vleugels onder zadeldaken (golfplaten) verbonden door muur en steekboogpoort. Aan noord- en zuidzijden rechthoekige diepe vleugels (noordvleugel L-vormig) van drie bouwlagen onder zadeldaken (golfplaten). Licht uitspringende middentravee en vlak afgedekte uitkragende derde bouwlaag met kroonlijst op klossen. Straatgevel beëindigd door kleine diepe vleugels met verdiept rondboogvormig gevelvlak en overkragende getrapte bekroning op klossen.

Binnenplaats: aan noord- en zuidzijden rechthoekige vleugels (nok loodrecht op de straat) van twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Licht uitspringende tweede en vierde travee; zijpuntgevels met getrapte fries. Meestal gekoppelde rondboogvensters in verdiept korfboogvormig gevelvlak, korfboogvormige vleugeldeur; bewaard houtwerk. Aan westzijde naast elkaar geplaatste identieke hoofdvleugels (nok parallel aan de straat), met hoekrisalieten van drie traveeën onder schilddaken verbonden door middenvleugel van twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met rechthoekige dakvensters. Travee-indeling door middel van vlakke pilasters. Hoekrisalieten met gekoppelde rondboogvensters in korfboogvormige omlijsting. Rondboogvensters bij middentravee en overige vensters steekboogvormig; bewaard houtwerk.

Tegen omheiningsmuur aanleunende reeks van acht paardenstallen (nok loodrecht op de straat) van één bouwlaag onder zadeldaken (roofing) aan voorzijde met elkaar verbonden door muur geritmeerd met puntgevels.

• VAN PASSEN R. 1964: Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 790.

Auteurs: Wylleman, Linda