Voortuinen en een tuinpaviljoen

Beschrijving

Typische voortuinen en smeedijzeren hekken bij begin 20ste-eeuwse huizen en rustiek tuinpaviljoen van 1897 achter nummer 55.

Deze reeks rijhuizen aan de stadskant van de Hasseltse 'boulevard' zijn, hoewel niet allemaal even goed bewaard en zelfs door twee nieuwbouwsels onderbroken, goede getuigen van de typologie van het burgerlijk wonen bij het begin van de 20ste eeuw: voortuinen (nu voor het merendeel in parkeerplaatsen omgezet), afgesloten door een smeedijzeren hek, gaan nog klassieke diephuizen van slechts twee traveeën met drie bouwlagen vooraf en een kleine siertuin achteraan. In sommige details is de invloed van de art nouveau merkbaar, maar het neoclassicisme blijft ook in het hekwerk traditie. Hoewel de huizen nummer 43 en 45 verschillend zijn en ook andere hekken bezitten, verschijnen ze in 1928 samen op het kadaster, jaar dat ook op de gevel van nummer 45 staat. Nummer 43 bezit een hek van het eenvoudigste model: platte stijlen, boven- en dubbele onderregel en ronde spijlen met lanspunt. De voortuin van nummer 45 heeft een smeedijzeren hek met vierkant stijl- en regelwerk, ronde onderspijltjes en spijlen, beiden met lanspunten; de twee gietijzeren hekpijlers hebben gestileerd bladwerk op de sokkel, een gekanneleerde zuilschacht en een bekronende siervaas met bladwerk, knoppen en een acanthus als top.

Het nummer 55, behorend tot een rij van 8 gelijke huizen die in 1904 door het kadaster worden geregistreerd, behoudt een ouder paviljoen (zie ook Luikersteenweg) dat al op het kadaster verschijnt in 1897. Het is een onderkelderd gebouwtje in rustieke stijl onder overkragend zadeldak, waar het decoratief gebruik van bak- en natuursteen de stijl bepalen, het wordt verlicht door een steekboogdeur en -vensters (glas-in-lood in de bovenlichten) en het heeft een bepleisterd interieur met planken vloer. Het nummer 59 behoudt nog delen van zijn voortuinhek, echter zonder poorthek en deurtje.

Het huis nummer 67, samen met vier nu gesloopte buurhuizen in 1901 gebouwd, is het enige dat zijn hekwerk én weliswaar nieuw aangelegde voortuin volledig bewaart. Het smeedijzeren hek heeft vierkant stijl- en regelwerk, gekenmerkt door hogere, op een drietand uitlopende stijlen die op de bovenregel zijn verankerd bij middel van gespiegelde C-motieven; de ronde spijlen lopen afwisselend uit op een bol of een speerpunt.

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman