Ingangshek van de stedelijke begraafplaats

Gesigneerd en 1931 gedateerd ingangshek.

De stedelijke begraafplaats, aangelegd naar ontwerp van stadsingenieur J. Swartenbroekx, werd 'ingezegend' op 31 december 1930. Later kende het uitbreidingen. Het is slechts vermeldenswaard omwille van zijn ingangshek. Het hek is gevat tussen twee dienstgebouwtjes, bestaat uit een inrijpoort en twee flanke­rende voet­gan­gers­deurtjes en sluit naar vorm en uitwerking aan bij de eclec­ti­sche ­ tra­di­tie met een toegeving aan de art-déco-mode. De signatuur leest men op het hek: 'N. Fornoville Antwerpen 1931 Ferronerie d'art'. De vier­ an­dere pijl­ers zijn van bak­steen met uitge­werk­te sok­kel, spekl­agen met spie­gels, gedeco­reerd kapi­teel en dek­plaat van blauwe hard­steen. Het zwart ­ge­schil­derd hek van smeed­werk, met dubbele vaste stijlen als bijkomen­de platte pijlers, bovenaan in apsisvorm verbon­den, opgevuld met deco­ratief smeedwerk, is met voluten veran­kerd in de bodem. Verder vier­kante hekstijlen en poort­makelaar be­kroond met een kruis, vierkante onderregel, dub­bele tussen- en boven­regel met meandermotief als vulling, vierkante spijlen als vlam gepunt, ronde onder­ pijltjes en tussenspijl­en.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief Plan, 1813.
  • Kadasterarchief Limburg, Legger, 1844.