Villatuin

Bewaarde tuinaanleg van de jaren 1950 bij een villa van 1955.

Bij de ruime in 1955 gekadastreerde villa in cottagestijl, hoort een voortuin met bewaarde aanleg uit deze periode. Paden van gestampte aarde verdelen de ruimte in een centrale zone geaxeerd op de erker van het huis en randstroken rondom. De centrale rechthoek wordt bepaald door vier L-vormige grasperkjes die de hoeken aflijnen en door vier buxusbollen op rij op de twee lange zijden. In het midden ligt een verdiepte zone waarvoor gebruik werd gemaakt van flagstones voor de lage keermuurtjes, de trappen, de omzoming van het waterbekken met fonteintje en de paden daar naar toe. In de randzone, voorbehouden voor bloeiende of kleurbrengende planten, struiken (magnolia, laurierkers, kerspruim, hulst) en bomen (Italiaanse populier op de grens) staan ook gesnoeide haagmassieven van taxus, die rechts onder meer een zone met een hardstenen bank omringen. De rechter perceelsgrens is afgezet met een ligusterhaag.

Het geautomatiseerd buishek aan de straat is van recente makelij.

Bomen

Fijne spar (Picea abies), vederesdoorn (Acer negundo), hulst (Ilex aquifolium), Noorse esdoorn (Acer platanoides), Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata').

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman