erfgoedobject

Villatuin

landschappelijk element
ID
134596
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134596

Beschrijving

1924 gedateerde villa met tuin, lange ligusterhaag met poorthek en voortuinhek.

Deze alleenstaande, tot tegen de perceelsgrens geschoven villa in versoberde eclectische stijl, is 1924 gedateerd in de geveltop en bezit een tuin die links begrensd wordt door een meterslange ligusterhaag, die ook het steegje bepaalt. Ze is ter hoogte van het achteraan gelegen dienstgebouw onderbroken door een nu met bamboe gedicht spijlenhek tussen bakstenen pijlers.

Het smeedijzeren voortuinhek van vijf traveeën op een voet van blauwe hardsteen plus een poorthek, heeft zwaar stijl- en regelwerk met onder-, tussenen bovenregel, onderspijltjes en spijlen met vlampunt. Het traveeritme wordt aangegeven door composietstijlen gevormd door twee op een voluut eindigende stijlen die bovenaan zijn samengebonden met de hogere op een vlam eindigende tussenspijl, onderaan onderling verbonden met gespiegelde volutes in twee registers boven elkaar. Het poorthek volgt het zelfde model.

In de voortuin, waarvan de perken afgelijnd zijn door geëmailleerde kammen, groeien een treures, een notelaar en verder hazelaar en aan de voet van het huis in bol en cilinder gesnoeide buxus en taxus.


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Tuinen in de Luikersteenweg

  • Is deel van
    Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villatuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134596 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.