Villatuin

Beschrijving

Huis, tuin en voortuinhek van 1926, herzien in 1951 en tuinpaviljoen in neoclassicistische stijl uit midden 19de eeuw.

Door de inplanting van het hoog, half vrijstaand huis dat kadastraal werd geregistreerd in 1926, is het perceel verdeeld in een kleine voortuin, een ruime zijtuin (kadastraal het naburig linker perceel) en een achtertuin met paviljoen dat al in 1880 bestond. Het huis kreeg in 1951 achteraan een kleine uitbreiding en toen werd ook de tuinaanleg herzien. Een meterslang hek van een ongewone makelij, begrenst het goed aan de straatzijde en dateert vermoedelijk uit dezelfde periode als het huis. Het telt dertien traveeën, waaronder twee poorthekken. Het traveeritme wordt aangegeven door een spijl waarvan de vlampunt in een ring ingeschreven is en het hek bestaat uit tot ruiten gesmede dunne platte staven geklonken tussen een boven- en onderregel. De poorthekken zijn van hetzelfde model. De tuin is op de linker perceelsgrens begrensd door een tientallen meters lange haag van taxus en op de achterste smalle zijde werd na de verkaveling van het perceel een afsluiting van betonplaten geplaatst. Een pad van flagstones leidt naar de voordeur en naar de uitbreiding. Het laat een oude treur-es en ook een kleine waterbekken met fonteintje van flagstones links liggen, elementen uit de heraanleg van de tuin in 1951. Verder groeien er naast hulst, laurier, taxus en berk, geen oudere, hoge bomen. Op het grasveld staat het ouder paviljoen, al in 1852 geregistreerd maar vermoedelijk later bewerkt: een vierkant gebouwtje met gecementeerde gevels, een lessenaarsdak, een rondboogvormige deur en twee vensters. De in de cementering aangebrachte decoratie als hoekpilasters, blindboogjes, geprofileerde gevellijst en de omlijsting met neuten, imposten en sluitsteen verlenen het gebouwtje op een licht verhoogde begane grond een neoclassicistisch karakter.

Achter nummer 37 ligt een achthoekig paviljoen met Byzantijns silhouet, uit het midden van de 19de eeuw, bereikbaar via een steegje tussen de ligusterhagen van de tuinen der huizen nr. 41 en 45. Vanop afstand gezien, is het een onderkelderd bakstenen gebouwtje onder een typisch en complex koepeldakje uitlopend op een lantaarn en geflankeerd door de frontons die elke gevelzijde bekronen. Elke zijde is voorzien van een rondboogvenster of -deur met gekleurd glas en wit geschilderd houtwerk met mooie roedeverdeling en roosvorm in de bovenlichten. Het is omringd door schijncipres, taxus­bomen en hulst.

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschetsen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman