erfgoedobject

Kantoortuin

landschappelijk element
ID
134579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134579

Beschrijving

Binnentuin van kantoorgebouw naar ontwerp van Jacques Wirtz uit de jaren 1970.

De binnentuin bij het modernistisch kantoorgebouw van de uitgeverij Concentra, naar ontwerp van landschapsarchitect Jacques Wirtz uit de jaren 1970, wordt gekenmerkt door elementen met een Japans karakter. Het is een verdiepte tuin, in terrassen gelegd naar een langwerpig, niervormig waterbekken. Aan de zuidkant, is er een groene voet van geschoren Lonicera nitida op een met gewone klimop (Hedera helix) begroeide stapelmuur van Zweeds graniet. De gehark­te bodem ligt in zand gemengd met dolomiet, parelgrind en kift. Er groeien enkele snoei­vormen van buxus (Buxus sempervirens) en schijnhulst (Osmanthus heterophyllus). Aan de noord­kant, is een bam­boemas­sief aangeplant. Naast drie Japanse Kersen (Prunus serrulata) en een Japan­se rondbladesdoorn (Acer japonicum), staan er verder Japanse vingeresdoorn met ingesneden bruin blad (Acer palmatum 'Dissectum'), Enkianthus campanulatus, to­ver­ha­ze­laar (Hamamelis spec.) en daglelie, Japanse anemoon, iris, kleine lisdod­de, mans­oor, vrou­weman­tel, waterdrieblad en water­lelie.


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoortuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.