Pastorietuin

Beschrijving

Omgrachte tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw, bij de voormalige pasto­rie daterend uit de 17de eeuw.

De pastorij figureert in het kaartboek van de abdij van Averbode, opgesteld door Cornelis Lowis in 1650-1680 als een omgracht goed met meerdere bouwvolumes en met rechthoekige perken in de tuin binnen de omgrachting. De huidige pastorie werd gebouwd in 1671-1680, aangepast in 1734, uitgebreid in 1839 en geres­tau­reerd eerst in 1947 en een tweede maal in 1969-70. De huidige tuinaanle­g, op de korte laan van zomereik (Quercus robur) en Hollandse linde (Tilia x vul­garis) (respectievelijk 272 en 276 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte) bij de inrijpoort na, is niet ouder dan de jaren 1970.

Op de Primitieve kadasterkaart bezit de pastorie naast de gracht (perceel nr. 1076), in U-vorm opgestelde gebouwen met een erehof (perceel nr. 1080) en een langwerpige tuin (perceel nr. 1078). Zowel het erf als de tuin bestaan vandaag nog als ruimte.

De voor­tuin is nu om­muur­d en toegankelijk via een poorthek van zwart geschil­derd smeedi­jzer uit de tweede helft van de 19de eeuw, tussen vier­kante pijlers van baksteen­met­selwerk ein­digend op een pira­mide met kleine bolbekroning van hard­steen. Het hek heeft recht­hoe­kig stijl- en regelwerk met gebogen boven­regel, hogere ma­kelaar en tussenregel, ronde spijl­tjes en spijlen met klimmend beloop en speer­punt. De tuin ligt in gras, heeft een gekasseid pad met rand­palm (Buxus sempervirens) en een cent­raal bloem­perk voor éénjarigen met ­in het midden een water­bek­ken van na­tuur­steen als bloem­korf. Anno 1680 in witte keien werd bij de aanleg van de voortuin in de jaren 1970 geschreven in de boord van Maasgrind tegen de gevel. De beboomde achtertuin is een grasveld met middenpad en bloemperken. Achteraan ligt een bebermd perceel, nu met sierbomen.

Bomen

Californische schijncipres (Cha­maecy­pa­ris lawsoniana), gewone robinia (Robinia pseudoacacia), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum), oude perenbomen, een rij oude Ierse taxus met gele naalden (Taxus baccata 'Fasti­giata Aure­a') en in kandelaar­ geknotte grootbladige linde (Tilia platyphyll­os) met stamomtrekken van 127, 215 en 232 cm (gemeten op 150 cm hoogte).

Bezocht in de zomer van 1995. Sedertdien verdween de linker hekpijler en het hek.

• Kadasterarchief Limburg, Primitief plan van sectie B door P.L. Thonissen, niet gedateerd.