Groenaanleg in de tuinwijk Vlakveld

Beschrijving

Openbaar plein als centrum van een tuinwijk uit 1949-1957, met interessante aanleg aanleunend bij het modernisme.

De gaaf bewaarde tuinwijk met 276 woongelegenheden, is ter plekke in een steen gesigneerd en gedateerd: "gebouwd door de Gewestelijke Woon­maat­schap­pij Het Nieuw dak naar plannen van bouwkundigen Van Mal­eghem en De Paepe, aanbesteed in 1949, ingehuldigd op 7 augus­tus 1951 en voltooid in 1957". Het is een realisatie in toepassing van de wet Brunfaut, waarbij de wegenis, de riolering en de groenaanleg gefinancierd werden door de over­heid. Tegelijk is het een vroeg voorbeeld van de overgang van werk­manshuizen naar sociale woningbouw.

Het centrum van de wijk is een fraai plein waarop de Koningin Astrid-, de Leopold II-, de Peter Benoit-, de Uitbreidingslaan en de Vooruitzichtlaan op uitmonden. Het plein is een ver­hoogd ovaal in gras met trappar­tijen, zitjes, een zandbak en pergola's, alles in verzorgd bak­steenmetselwerk uitgevoerd. De paden zijn bestraat met flag­stones, er ligt kiezel rond de zand­bak en het omlopend voetpad is met dolo­miet verhard.

Bomen

Beshulst (Ilex aquifolium 'Pyramidalis'), treurwilg (Salix x ­sepulchralis 'Tristis') (208 en 220 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte), leivormen van grootbladige linde (Tilia platyphyllos), Noorse esdoorn met donkerbruin blad (Acer platanoides 'Faassen's Black') (65-100 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte) tussen de rijweg en het plein, gewone robinia (Robinia pseudoacacia), blauwe­regen (Wisteria spec.) op de pergola's.

• Archief S.V. Nieuwdak, Genk, 1922-1972.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman