Hoeve De Lindekens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Lindekens

Beschrijving

Eeertijds afspanning. Nog in 1931 aangeduid als herberg en opgebouwd circa 1850, echter nog niet aanwezig op de topografische kaart Ph. Vandermaelen van circa 1855. Aan de straat gelegen woonstalhuis waarvoor een aantal linden, heden sterk gerestaureerd en verbouwd tot twee woningen. Ommuurde tuin met aan zuidzijde, rechthoekige stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Lijstgevel van tien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), van circa 1850. Verankerd bakstenen gebouw op arduinen plint. Hoekblokken van zandsteen. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Bovenlicht met recent aangebrachte datering 1784. Rechthoekige poorten met houten lateien. Ingebouwde vierkante toren onder zadeldak (mechanische pannen) bij zuidelijke achtergevel. Hoekblokken van zandsteen. Aan overzijde van de straat werden door A.V.R.A. (Antwerpse vereniging voor Romeinse archeologie) in 1974 woonsporen ontdekt met talrijke scherven uit Gallo-Romeinse periode, namelijk uit de 2de eeuw.

• Archeologie, zesmaandelijkse kroniek uitgegeven door het Nationaal Centrum voor Oudheidkundige Navorsingen in België, Brussel, 1974-2, p. 81.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 407, 597.

Auteurs: Wylleman, Linda