Burgerhuis Van Roost met tuin

Beschrijving

Burgerwoning aan het dorpsplein met een tuin van 30 are met enkele oude bomen. Het huidige gebouw is grotendeels het resultaat van een verbouwing in 1903 van een bestaand pand, dat was aangekocht door brouwer Felix Van Roost.

Het ietwat eigenaardige, smalle, drie bouwlagen tellende bakstenen rijhuis aan het Werchterplein steekt met zijn hoge blinde zijgevels boven de aanpalende huizen uit. Het huidige gebouw is grotendeels het resultaat van een verbouwing in 1903 van een bestaand pand, dat was aangekocht door Felix Van Roost. Van Roost had in 1869 de brouwerij 'De Palm' gesticht, die vanaf 1934 het populaire bier 'Jack-Op' produceerde. Hij was de voornaamste werkgever en eigenaar van een groot aantal gebouwen in de dorpskern en ook van het landgoed Heideburg te Tremelo. De spievormige tuin van circa 30 are achter het huis bevat nog resten van de oude randbeplanting, onder meer een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), Noorse esdoorn (Acer platanoides), vederesdoorn (Acer negundo), treurwilg (Salix alba 'Tristis'), geelbladige gewone es (Fraxinus excelsior 'Aurea'), gewone taxus (Taxus baccata) en – vermoedelijk aangeplant lang vóór de aankoop door Van Roost – een enorme, onlangs verdwenen paardenkastanje (Aesculus hippocastanum).

Merkwaardige bomen (opname 16 september 1999)
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeters weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte.Het cijfer vooraan verwijst naar de locatie van de bomen op een plan in het inventarisdossier.

• 1. witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) 417, zwaar beschadigd, nu verdwenen;
  • 3. geelbladige gewone es (Fraxinus excelsior 'Aurea') 207.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger [212] Werchter, art. 1960 en 1158.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Werchter 1906, nr. 22.
  • VANDECAUTER G., Geschiedenis van arbeid en tewerkstelling te Rotselaar, ACV-Rotselaar & Beatrijsgezelschap, 1989, p. 32-33.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo