Groeningenhoeve

Beschrijving

Aan straatzijde gelegen hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met beboomd erf. Op deze plaats stond reeds een hoeve in de 17de eeuw. Doch de bestaande hoeve werd afgebroken en vervangen door de huidige gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw.

Woonstalhuis (nok parallel aan de straat), langsschuur (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde, minder belangrijke stalling (nok parallel aan de straat) en bakhuis (nok loodrecht op de straat) aan noordzijde. Rechthoekig bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (golfplaten en Vlaamse pannen), langsschuur onder wolfsdak (golfplaten).

Woonstalhuis met onderkelderde noordoosthoek van het woonhuis; beluikte rechthoekige vensters en arduinen dorpels. Rechthoekige zolderluiken onder daklijst. Rechthoekige deur met arduinen middenkalf, en rondboogpoorten. Langsschuur van vijf traveeën; rechthoekige venstertjes en deuren met arduinen dorpels, uilengaten, en rechthoekige poorten met houten lateien.

• VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 227.

Auteurs: Wylleman, Linda