Villa Ter Biest met tuin

Beschrijving

Een in 1885 door dokter Karel Coen gebouwde villa met tuin (36 are) met vijvertje en 'gotisch' paviljoen.

In 1885 bouwde dokter Karel Coen op een perceel van 42 are in de Bieststraat, aan de zuidrand van de dorpskern van Hever, een villa, een zogenaamd dubbel huis van drie brede traveeën en twee hoge verdiepingen onder schilddak, met als enige noemenswaardige versiering de getande houten kroonlijst. Het koetshuis – op banden van gesinterde baksteen na even sober – werd links van de villa en dwars ten opzichte van de straat opgesteld. De enige ingrijpende verbouwing werd rond 1950 uitgevoerd. Van de oorspronkelijke beplanting resteren een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), een taxus (Taxus baccata) en vermoedelijk ook twee hulstbomen (Ilex aquifolium) en enkele zomereiken (Quercus robur). Het ronde, met een stenen balustrade afgezoomd terras aan de rand van het vijvertje werd door de huidige eigenaar gerestaureerd. Het heuveltje – nu met een treur-es (Fraxinus excelsior 'Pendula') – achterin de tuin behoort tot de oorspronkelijke aanleg, evenals een fraai vierkant paviljoen met een tentdak en gotische ramen. Het tweede, open paviljoen met een klokdak (herinnerend aan de chinoiseriestijl) werd door de huidige eigenaar aangevoerd. Opmerkelijk is de mooie buxusparterre (omcirkelde ster en waaier) met armillairsfeer achterin de tuin, geïnspireerd op 16de- en 17de-eeuwse modellen.

Merkwaardige boom (opname 23 augustus 2000)

• bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 375 (stamomtrek gemeten op 150 cm hoogte)