erfgoedobject

Villa Van Gorp met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
134460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134460

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1893 gebouwde eclectische villa met een beboomde tuin van 58,4 are.

Dokter Eugène Van Gorp bouwde in 1893 (volgens de jaarsteen in de gevel aan de straatzijde) op een driehoekig stuk grond van 64,5 are naast de spoorwegovergang bij het station van Boortmeerbeek, een kasteelachtige villa en links daarvan een klein koetshuis dat een tiental jaren later aanzienlijk wordt vergroot (in 1909 wordt op een andere eigendom van Dr. Van Gorp, aan de andere zijde van het station, de bouw van een "stoomfabriek van scheikundige meststoffen" geregistreerd). De architect heeft zijn creativiteit vooral botgevierd in de overgang tussen gevels en dak – en dan nog uitsluitend op de drie gevels die vanaf de straatzijde zichtbaar zijn: pinakeltjes, hoektorentjes, trapgeveltjes, smeedijzeren bekroningen. Voor rest blijft de versiering beperkt tot natuurstenen hoekkettingen, vensteromlijstingen en cordons van witte steen. De toegangsdeur bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw. De rest van het grondstuk (58,4 are), globaal als "lusthof" geregistreerd, omvatte ook de noordpunt van het perceel, nagenoeg één derde van het geheel, die recent als bouwkavel werd afgesplitst. Het goed wordt van de straat gescheiden door een eenvoudig smeedijzeren hek op een laag muurtje.

De villa ligt verscholen tussen het hoogstammige groen, een dichte gordel van bomen, vooral aan de straatzijde, bestaande uit treurbeuk (Fagus sylvatica 'Pendula'), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), pluim­es (Fraxinus ornus), tamme kastanje (Castanea sativa), witte paardenkastanje en rode bastaardpaardenkastanje (Aesculus hippocastanum, A. x carnea), reuzenlevensboom (Thuja plicata), gewone robinia (Robinia pseudoacacia) en een zomerlinde met ingesneden blad (Tilia platyphyllos 'Laciniata'). Een van de beuken heeft een stamomtrek van 321 cm bereikt (gemeten op circa 150 cm hoogte).

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Boortmeerbeek, 1895/1 en 1906/5.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger (212) Boortmeerbeek, artikel 1224.

Bron: DENEEF R., 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Hageland - Noordoosten van Vlaams-Brabant. Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Diest , Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Van Gorp met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.