erfgoedobject

Parkje van het kasteeltje Thenaers

landschappelijk element
ID
134403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134403

Beschrijving

Verwaarloosd parkje met enkele beeldbepalende bomen, bij een huis van 1877.

Na een samenvoeging van enkele lange smalle percelen die in 1810 bouwland waren, wordt in 1877 het huidige huis gebouwd in sobere laat-classicistische stijl. Het huis, dat zijn benaming kreeg van de bouwheer notaris Thenaers, is achterin gelegen en vandaag omringd door een eerder verwaarloosd parkje. Het heeft enkele interessante bomen langs de Russelt- en Tervoortstraat, die beeldbepalend zijn, ook vanuit de Veerstraat en uit de bouwperiode stammen.

Bomen
(De tussen haakjes vermelde afmetingen werden gemeten op 150 cm hoogte)

Verschillende exemplaren bruine beuk (Fagus sylva­tica 'Atropunicea'), waarvan één door de bliksem getroffen is en ziek, een ander (355 cm) met klimop begroeid, is door zwam aangetast, één rechts van het huis is een mooie solitair (347 cm) met meiklokjes aan de voet, en twee andere zijn gezond (313 en 357 cm). Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) (325 cm), een groepje zomereik, één (251 cm) met blikseminslag; een esdoorn en een zeer mooie geënte bruine treurbeuk (Fagus syl­vatica 'Purpureopendula'), meerstammig, maar met een wonde en zwam (430 cm).

  • Hasselt, Archief van het Kadaster, Opmetingsschets 1877 nr. 30.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeltje Thenaers

  • Is deel van
    Wellen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parkje van het kasteeltje Thenaers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134403 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.