Boerenerfje met poorthek

• is deel van de aanduiding als beschermd monument L-vormige hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek L-vormige hoeve

Beschrijving

Laat 19de-eeuws poorthek van smeedijzer naar het erfje van een deels versteend 18de-eeuws vakwerkhoevetje.

Inrijpoort naar het erfje van een goed bewaard, deels versteend vakwerkhoevetje, loodrecht op de straat; het verschijnt al op de Ferrariskaart (1773-1775) en verloor door een opdeling voor een deel zijn grond. Het erfje heeft een smalle kiezelstrook tegen de huisgevel en wordt aan de straatzijde afgezet met een bakstenen muur en een inrijhek tussen vierkante pijlers van baksteen, uit het begin van de 20ste eeuw; smeedijzeren poorthek met rood geschilderd, vierkant stijl- en regelwerk, ronde onderspijltjes en spijlen en wit geschilderde lanspunten. Het wordt beschaduwd door een taxus (Taxus bac­cata 'Fastigiata') en een seringenboom. De gele kornoelje met stammen van circa 80 cm omtrek, die de voormalige moestuin achter het huis omhaagde, wordt niet langer gesnoeid.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam