erfgoedobject

Barrier, prieel en hek van de hoeve Romsée

landschappelijk element
ID
134401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134401

Beschrijving

Voortuinhek, prieel en barrier van de boomgaard van de hoeve Romsée, uit de bouwperiode van het 1872 gedateerde woonhuis.

Het Primitief kadasterplan (1810) signaleert op deze plek in het gehucht Abswellen een gesloten hoeve met omhaagde moestuin en aansluitende boomgaarden, in het bezit van Philipus Tackoen. In 1872 wordt in de moestuin een herenhuis gebouwd, door kleinzoon Lambertus Romsée-Renaers, getuige de inscriptie op de deuromlijsting R 1872 R. De hoevegebouwen worden later uitgebreid, maar het huis blijft onveranderd tot vandaag: een alleenstaand fraai classicistisch huis voorafgegaan door een voortuin. Deze is afgesloten door een smeedijzeren hek, groen en wit geschilderd, op een bakstenen voet met deksteen van blauwe hardsteen, uit de bouwperiode van het huis: een vast hek over vier traveeën met centraal het poorthek. Het vierkant stijl- en regelwerk wordt geritmeerd door twee bovenaan verbonden stijlen met een hogere tussenspijl en verbindend krulwerk tussen in; deze hogere spijlen bepalen ook het golvend ritme van het hek, aangegeven door de ronde spijlen met lanspunten, die ook door krulwerk met de onder- en bovenregel zijn verbonden. Hetzelfde patroon met hogere makelaar, is toegepast voor het poorthek. Op de rechterhoek groeit een gesnoeid taxusprieel. Het grote perceel boomgaard verloor zijn haag maar niet zijn witgeschilderde barrier,in de hoek met de Vrolingensteenweg, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De hekpijlers zijn van smeedwerk maar de poort is samengesteld uit bandijzer, zowel voor de regels, de stijlen als de spijlen.

  • Hasselt, Archief van het Kadaster, Primitief plan door L. Tricot; Opmetingsschets 1874, 19.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Boerenburgerhuis Winning Romsée

  • Is deel van
    Wellen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Barrier, prieel en hek van de hoeve Romsée [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.