Begraafplaats

Beschrijving

Mooie site met begraafplaats, ingericht op het kerkhof van de in 1856 gesloopte eerste dorpskerk waarvan een fragment bewaard is; laantje van gesnoeide taxussen.

De site van de oude parochiekerk ligt nu geïsoleerd van de huidige dorpskern en is nu de begraafplaats. Voorheen lag ze samen met haar pastorie aan de toenmalige Dorpstraat, niet ver van de Molenbeek, de Blanckaertmolen en het Rood kasteel, maar het dorp verplaatste zich richting Tongersesteenweg en daar werd ook de nieuwe Sint-Quintinuskerk gebouwd. De sloping van de oude kerk, waarvan alleen het koor gespaard werd, en de pastorie werd in 1856 kadastraal geregistreerd.

Rond 1880 kwam er in de plaats van het oude koor een nieuwe kerkhofkapel, een rechthoekig gebouwtje met driehoekige sluiting, spitsboogvormige venstertjes en een leien dak. De spitsboogvormige deur heeft een arduinen deuromlijsting, met een spitsboogvormig ingedeelde waaier en een met driepassen opengewerkt gietijzeren hekje in de deur, verwant met dat van de Sint-Antoniuskapel bij het kasteel de Donnea. Het vloertje voor de deur bestaat uit hergebruikte oude grafstenen.

Het terrein met het kerkhof is veelhoekig en ommuurd maar aan de oostzijde is de muur gedubbeld met een haag van nog jonge haagbeuk. Het met een kruis bekroonde toegangshek in de korte westelijke muur en niet in de as van de kapel, is gevat tussen vierkante pijlers met een sokkel, speklagen en een deksteen van blauwe hardsteen. Het stijl- en regelwerk is van holle buis, maar de ronde spijlen en het krulwerk zijn van dun smeedwerk.

Het laantje naar de kapel wordt begeleid door een dubbele rij van in cilindervorm gesnoeide taxus (Taxus baccata). Taxussen op rij staan eveneens parallel met de zuidelijke muur.

• Hasselt, Archief van het Kadaster, Opmetingsschets 1856 nr. 4.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 391.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam