Pastorietuin

Beschrijving

Bewaard gekasseid voorerf en inrijhek van de voormalige pastorie uit 1865 en deels bewaarde omhaagde moestuin­site aan de straat.

De voormalige pastorie van de Sint-Lambertus­ parochie vervangt sedert 1865, jaartal van de kadastrale mutatieschets, de elders ingeplante pastorie die in 1738 werd gebouwd. Ook in 1865 werden de nieuwe kerk en kerkhofmuur kadastraal geregistreerd. Het nu leegstaand huis, een eenvoudig dubbelhuis met drie traveeën, twee bouwlagen en een dienstvleugel in het verlengde, staat loodrecht op de straat, tegenover de kerk en werd naderhand vergroot, ondermeer met een L-vormig gebouw aan de straatzijde en een haaks gebouw, deels als garage in gebruik. De voorgevel met oorspronkelijk bewaard schrijnwerk, kijkt uit op een gekasseid erfje. De bakstenen straatmuur is onderbroken door twee monolitische hekpijlers van blauwe steen met schampstenen, sokkel en piramidaal afgewerkte deksteen, die het inrijhek dragen. Het is een breed, zwart geschilderd smeedijzeren hek van drie traveeën, het middelste smal als voetgangerspoortje. Vierkant stijl- en regelwerk met sierpotjes ter bekro­ning van de stijlen en dubbele makelaars, gepunte onderspijltjes en met geajoureerde lanspunten afgewerkte spijlen waarvan het klimmende beloop naar het midden toe is opgevangen door een grote ring, geflankeerd door liggende volutes op de dubbele bovenregel en bekroond door een gestileerde lelie met spiraal beëindigd. De achtergevel, helaas met vernieuwd schrijnwerk, keek voorheen uit op een moestuin, die nu onderverdeeld is in deels grasveld, deels ongeordende parkeerplaats, gescheiden door een draadafspanning. De oude meidoornhaag aan de oostzijde bleef bewaard, maar de haag aan de straatzijde is jonger en werd achteruitgeschoven.

• Hasselt, Archief van het Kadaster, opmetingsschets 1865 nr. 3.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 312.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam