Voortuin van een hoeve uit 1896

Smeedijzeren voortuinhek van een hoeve in los verband, gedateerd 1896.

Het bouwjaar 1896 is aangegeven in de voorgevel van het herenboerenhuis van deze hoeve in sobere laat-classicistische stijl. De voorgevel kreeg meer uitwerking: kordons, geriemde omlijstingen met sluitsteen, dakkapel met geveltje en topstuk. De gebouwen liggen rond een gekasseid erf, dat toegankelijk is via een gedrukte rondboogpoort naast het huis; de ruime voortuin is op twee zijden begrensd door een muur met witgeschilderd hek uit de bouwperiode. De derde zijde heeft een jongere ligusterhaag.

Het hek met eenvoudige regels en spijlen met lanspunten, heeft drie brede traveeën op elke zijde met aan de straatkant een bijkomende poorttravee. Het ritme wordt aangegeven door dubbele vierkante stijlen die bovenaan in een kleine krul zijn omgebogen en samengesmeed rond een hogere spijl met lanspunt, die via vier gespiegelde krullen met de onder- en bovenregel verbonden zijn. Het poortje naar de voordeur heeft dezelfde factuur als het hek, maar met een tussenregel, gepunte onderspijltjes en liggende krullen aan de hogere makelaar en ter ondersteuning van het klimmende beloop van de spijlen. Verder wordt het hek gestut door stevige staven, schuin verankerd in de bodem.

• Kadasterarchief Limburg, Opmetingsschets 1899 nr. 11.
  • PAUWELS D., SCHLUSMANS F., MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel-Turnhout, 284.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam