Erf met hek en leipeer

Neoclassicistisch hek uit de 19de eeuw, bij een ouder voormalig boerenhuis met voorerf.

Het recent als tuin ingericht voorerf van het voormalig L-vormige boerenhuis met uitzicht van rond 1800, maar met oudere kern, is afgezet met een fraai 19de-eeuws witgeschilderd smeedijzeren hek. Het is geritmeerd door vier neoclassicistische pijlers met neuten, geprofileerde deksteen met halve pastille en diamantpunt bekroning, alles van blauwe hardsteen. De vaste hekken staan op een arduinen plint en hebben met de hekpoort gemeen: het vierkante stijl- en regelwerk, het klimmend beloop van de spijlen met geajoureerde lanspunten en gespiegelde voluten op de bovenregel. Ze hebben bovendien gespiegeld krulwerk aan de spijlen en de poort heeft een middenregel en gepunte onderspijltjes. Tegen de rechter zijgevel groeit een niet langer gesnoeide oude leipeer.

• PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 14N4, Brussel - Turnhout, 1999, p. 230.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam