Tuin van de hoeve Daalhof

Omhaagde, vernieuwde tuin met inrijhek bij een gesloten hoeve uit midden 19de eeuw op oudere site.

Het Daalhof is al op de Ferrariskaart gesignaleerd, maar het werd als gesloten hoeve van baksteen met pannen zadeldaken en rechthoekig erf, midden 19de eeuw vernieuwd. Aan de straatzijde, ten noorden en achter het herenboerenhuis, strekt zich een met gele kornoelje (Cornus mas) omhaagde tuin uit. Het perceel was vermoedelijk voorheen een moestuin met een herenboerenparkje, dat in de jaren 1990 een nieuwe tuinaanleg kreeg. De haag wordt onderbroken door een witgeschilderd inrijhek uit de tweede helft van de 19de eeuw: gietijzeren zuilen met geprofileerde sokkel, gedecoreerde schacht en bekronende vaas, vierkant stijl- en regelwerk met hogere makelaar, ronde onderspijltjes en spijlen met sierpunten, hun klimmend beloop opgevangen door liggende voluten.

• PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 14N4, Brussel - Turnhout, 1999, p. 215.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam