Kerkhof parochiekerk Sint-Pieter

Beschrijving

Beboomd en deels ommuurd voormalig kerkhofje rond het door de Picardische abdij van Corbie gestichte kerkje, dat romaans van oorsprong is, maar een gotisch schip heeft met een 17de-eeuwse voorgevel en een classicistisch koor en sacristie. Kenmerkende dakruiter met hoge naald boven de eerste westelijke travee.

Het kerkhof heeft een met cementvoegen herstelde muur met hek aan de straat. Het smeedijzeren poorthek heeft twee smalle vaste hekken als overgang naar de hogere hekpijlers met blauwe hardstenen deksteen en geprofileerde hekstijlen van gietijzer. Vierkante stijlen en onder-, tussen- en bovenregel, ronde spijltjes en spijlen met lanspunten waarvan het klimmende beloop naar de makelaar opgevangen wordt door een liggende voluut. Achteraan geeft het kerkhofje uit op weiden en boomgaarden en de drie resterende oude meidoornstammen getuigen dat de begrenzing aanvankelijk een haag was. Een draadafsluiting vervangt ze op de zuid- en noordzijde. Drie mooie kastanjes en een mooie solitair uitgegroeide linde beschaduwen de charmante site.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam