Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Gelegen aan aardeweg in gebied "Kapellekensbos", eertijds Lang Bos genaamd. Oost-west-gerichte kapel, omringd door velden en weiland.

Het gestolen beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil uit Duffel werd in 1683 in het vroegere Lang Bos gevonden. Een kapel werd circa 1760 opgericht, waaraan in 1828 een portiek werd toegevoegd. Weduwe Torfs besloot in 1838 een grotere kapel op te richten meer naar het oosten in het Perckbos, vlak naast het Lang Bos. Deze kapel werd in 1843 verkocht aan de pastoor van Lint, die het in 1858 schonk aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw te Lint. Vroeger lagen beide kapellen op het gehucht Lint maar bij de afbakening van de nieuwe gemeente Lint in 1869 werd de spoorweg als grens aangeduid waardoor de kapellen op grondgebied van de gemeente Kontich kwamen te liggen.

Oudste en meest westelijk gelegen rechthoekige kapel van circa 1760, met groot rechthoekig portiek van 1828 aan westgevel. Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouwtje onder zadeldaken (leien). Kapel met rechthoekige venstertjes en westgevel met getraliede ijzeren poort in beschilderde arduinen steekboogvormige omlijsting. Waarboven houten paneel met opschrift: "In alle gevaeren in alle ongelukken vraegt de hulp van Maria". Portiek gedragen door zes zuilen, rondboogvormige opening aan westzijde in omlijsting met imposten en sluitsteen. Interieur: bepleisterd en beschilderd, spitstongewelfje.

• GOEYVAERTS E., De kapel van Onze Lieve Vrouw ten Bos, in Bijdragen tot de geschiedenis van Lint, deel II, Lint, 1947.
  • MOENS F. Het Kapellekensbos te Kontich, in Tijdschrift van de Touring club van België, jaargang LIII, nummer 13, 1 juli 1947, p. 145-146.

Auteurs: Wylleman, Linda