Pastorie van de Sint-Gillisparochie met tuin

Beschrijving

Pastorie uit de 18de eeuw, twee verdiepingen hoog dubbelhuis volgens muurankers gebouwd in 1729, met ommuurde tuin van 16 are, momenteel een gazon omringd door bomen.

De pastorie van Kumtich werd volgens de jaar­ankers boven de garagedeur gebouwd in 1729. Ze is een voor die tijd typisch dubbelhuis (symmetrische plattegrond met de voor- en achterdeur in het midden), vijf traveeën onder leien zadeldak, van baksteen, maar met witte zandsteen (Gobertange) voor de omlijstingen van deuren en vensters, de plint, de geprofileerde kroonlijst en de hoekkettingen. Op de Primitieve kadasterkaart (1820-1830) worden ook de aanbouwen afgebeeld – links van het hoofdgebouw het koetshuis (nu garage), rechts de keuken en het washuis – die ongetwijfeld tot het oorspronkelijke bouwprogramma behoorden. In 1880 werd tegen de washuis-keukenvleugel, langs de tuinzijde, een beglaasde wintertuin gebouwd. Dit is de enige door het kadaster geregistreerde wijziging aan het gebouw. Het 30 m brede gebouw beslaat de volledige breedte van het goed. De voortuin, 6 are groot, werd gedeeltelijk van de straat afgeschermd door een tweede gebouw dat vermoedelijk rond 1870 werd afgebroken. Het gedeelte achter de pastorie besloeg 58 are en omvatte drie percelen: de eigenlijke tuin achter het huis (een moes- en bloementuin), daarachter een boomgaard en ten slotte een perceel land. Deze specificaties verdwenen in 1879, toen er één groot tuinperceel van bijna 60 are werd gevormd. Toen rond 1960 het huidige viaduct over de spoorweg Leuven-Tienen werd gebouwd, werd de achtertuin tot zijn huidige afmetingen herleid: de in 1880 ommuurde 16 are, grosso modo de ­ primitieve moes- en bloementuin, momenteel gereduceerd tot een afhellend grasveld omringd door vrij jonge bomen – witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), gewone trompetboom met geel blad (Catalpa bignonioides 'Aurea'), zomerlinde (Tilia platyphyllos), edele zilverspar met blauwgrijze naalden (Abies procera 'Glauca') en een rij Italiaanse populieren (Populus nigra 'Italica') langs de benedengrens.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger (212) Kumtich, artikel 67 nummers 22 en 46.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Kumtich, 1869/4 en 1880/7.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo