erfgoedobject

Villa met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
134202
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134202

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Informele tuin, 28 are, rond een in 1905 gebouwde villa.

In 1904 bouwde apotheker Albert Vranken een eerder bescheiden villa – maar al met spouwmuren – op een perceel van 12 are 10 centiare in de Brakouter, ten zuiden van de spoorlijn Brussel-Luik. Het gebouw heeft een bijna vierkant grondplan en werd (volgens de huidige eigenaars), ontworpen door een zekere Joachim uit Borgworm in een typisch fin-de-siècle eclecticisme met speklagen en ontlastingsbogen van witte keramieksteentjes onder een leien mansardedak met oeils-de-boeuf. Het was drie traveeën breed, met de ingangstravee uitgewerkt tot middenrisaliet met balkon onder een steil schilddak met smeedijzeren vorstkam. Het ornament, zelfs de natuurstenen plint, bleef grotendeels beperkt tot de voorgevel. Hoewel het woord 'lusttuin' in de kadastrale legger niet voorkomt, is er een sierbeplanting aanwezig, die even oud is als de villa: bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), kleinbladige en Hollandse linde (Tilia cordata, T. x europaea), rode bastaardpaardenkastanje (Aesculus x carnea), veder­esdoorn (Acer negundo) en Populus nigra 'Italica' – bomen met stamomtrekken tot meer dan 3 m. Deze bomen overschaduwen momenteel een dichte, veelsoortige, bijna 'spontaan' aandoende beplanting met heesters, kleinfruit en vaste planten – een combinatie van nut en sier, die aan de 'cottage garden' doet denken.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Neerwinden, 1906/8.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger (212) Neerwinden, artikel 1017.
  • Mondeling informatie verkregen van Guy Brouck­mans (2 januari 2008).

Bron: DENEEF, R., 2008. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/134202 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.