Villa Sunnyside met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Sunnyside met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Sunnyside

Beschrijving

Villa in cottagestijl met tuinpaviljoen gebouwd omstreeks 1900 aan de nieuwe stadsboulevard (huidige Franklin Rooseveltlaan) in opdracht van de industrieel Karel Blieck naar ontwerp van de Brusselse architect Georges Hobé (1854-1936), omgeven door langgerekte landschappelijke tuin van 33,50 are, inclusief de moestuin, oorspronkelijk 61 are, grotendeels door bomen overschaduwd.

Rond 1900 liet Karel Blieck langs de 'nieuwe boulevard' – aan het einde van de 19de eeuw aangelegd op de vroegere stadsvesten – de villa 'Sunnyside' optrekken. Blieck was fabrikant van beenderfosfaat en gelatine, één van de belangrijkste in­dustriëlen van de stad. De cottageachtige villa – een vrijstaand bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met drie grote, tot puntgevel uitgewerkte dakkapellen in imitatievakwerk, met driezijdige erkers en een overluifelde deur – werd ontworpen door Georges Hobé, één van de eerste ontwerpers van art-nouveaumeubilair en een belangrijke voortrekker van de cottagearchitectuur in België. Hobés schitterende ontwerpen voor het interieur van de villa, werden uitgevoerd door zijn vader, die een schrijnwerkatelier had. De villa werd gebouwd op 27 m van de straat, op een langgerekt perceel – 25 m breed en 130 m lang. Tegen de oostgrens van het perceel werd naast een bestaand paviljoen ook een kleine remise gebouwd. In het oorspronkelijke eigendom was ook een aanpalend perceel begrepen, zodat de tuin aanvankelijk 61 are besloeg en ook plaats bood aan een koetshuis en een stal.

De voortuin wordt van de straat afgescheiden door een smeedijzeren, naar art deco zwemend hek op een lage breukstenen muur. Hij bestaat uit een gazon met een rozenperkje, omringd door hoogstammig groen – onder andere een rode paardenkastanje (Aesculus x carnea) – en gedeeltelijk overschaduwd door een magnolia (Magnolia x soulangeana). De lange smalle achtertuin bestaat uit een langgerekt, lichtjes uitgeschulpt gazon, ontsloten door een rondpad en eveneens met bomen omringd – hinokischijncipres (Chamaecyparis obtusa), hemelboom (Ailanthus altissima), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), zomereik (Quercus robur), gewone robinia (Robinia pseudoacacia), tamme kastanje (Castanea sativa), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) en gewone es (Fraxinus excelsior). Aan het noordelijke uiteinde en zichtbaar vanuit de villa staat een open, eveneens door Hobé ontworpen, houten paviljoen. Dit vormt min of meer de grens met het nutsgedeelte: de moestuin – door de huidige eigenaars nog in ere gehouden – en laagstammige fruitbomen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger 212 Vilvoorde art. 1066 en 3284.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Vilvoorde 1902/76.
  • KENNES H. & STEYAERT R., Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed: gemeente Vilvoorde, deelgemeente Peutie, Brussel, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2005, p. 24.
  • CALDERON A., Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994 (I), Vilvoorde, Stadsbestuur, 2000, p. 184-185.
  • VAN LOO A. e.a., Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, Mercatorfonds, 2003, p. 350-352.

Bron: DENEEF, R., 2009. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Ten noordoosten van Brussel: Kampenhout, Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo; Kennes, Hilde