Villa Galoppin met tuin

Beschrijving

Villa uit 1910, gebouwd voor de befaamde tuin- en landschaps­architect Emile-Edmond Galoppin (1851-1919), in een informele tuin van 14 are.

Emile-Edmond Galoppin (1851-1919), een vooraanstaand 'architecte-paysagiste' en een prominent vertegenwoordiger van de late landschappelijke stijl, wordt soms verward met de minder bekende naam- en stielgenoot Jean Galoppin (1864-1941), die onder meer het domein Leenberg-Sint-Gertrudenhof te Lubbeek en het park rond het Hof te Kerkom (Boutersem) hertekende. Emile-Edmond ontwierp onder meer de Ambiorixsquare te Elsene en het Park Groenenberg te Vlezenbeek en, als inspecteur van de gemeentelijke beplantingsdienst van Schaarbeek, ook het Josaphatpark aldaar. Rond 1910 liet hij een villa voor zichzelf bouwen op een perceel van 14 are 20 centiare aan de zuidrand van de dorpskern van Melsbroek, het geboortedorp van zijn echtgenote. Vermoedelijk was het vooral bedoeld als buitenhuis. Het gebouw met grijs gecementeerde gevels munt (ondanks het torentje) uit in soberheid; het schijnvoegwerk en de modillons onder de kroonlijst zijn zowat de enige ornamenten. Het goed werd omringd met een hoge ligusterhaag. Geen rotspartijen of andere pittoreske artefacten. Vijf perelaars (Pyrus communis c.v. ?) die een groot deel van de achtertuin overschaduwen, een Italiaanse populier (Populus nigra 'Italica') in de zuidwesthoek, een witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) tegen de oostgrens en, tegen de straat aan, een goudbonte Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata Aureomarginata') en een kerspruim met donkerrood blad (Prunus cerasifera 'Nigra') roepen een beeld op van hoe wellicht de laatste tuin van Galoppin eruitzag. De stenen balustrade die achter het huis een klein terras afbakent, werd geplaatst door de huidige eigenaars.

• Kadastrale opmetingsschets Melsbroek 1910 nr. 9.
  • Oude kadastrale leggers 212 en 212A Melsbroek, art. 255, respectievelijk nrs. 21-23 en 21-30.
  • Centralisatiedienst van de Genealogische en Demografische Navorsingen in België v.z.w., Schaarbeek, doodsbrief van E. Galoppin.
  • DENEEF R. (red.), Historische tuinen en parken van Vlaanderen: Holsbeek, Lubbeek, Tielt-Winge (Cahier M&L nr. 6), Brussel, afdeling Monumenten & Landschappen, 2002, p. 87-97.
  • DENEEF R. (red.), Historische tuinen en parken van Vlaanderen: Bierbeek, Boutersem, Glabbeek, Oud-Heverlee (Cahier M&L nr. 9), 2004, p. 110-117.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo