Tuin van het Kasteel van Rampelberg

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Rampelberg

Beschrijving

Tuin in landschappelijke stijl van 34 are, oorspronkelijk 70 are, rond een neo-Vlaamserenaissance villa van 1874.

Het 'kasteel van Rampelberg', zoals het soms op oude ansichtkaarten wordt genoemd, werd in 1874 aan de zuidrand van Asse gebouwd door de Brusselse wisselagent Joseph-Théodore Speller. Het was omringd door een tuin van 70 are. De kasteelallures van de villa – twee bouwlagen met souterrain onder een leien schilddak – manifesteren zich vooral langs de straatzijde in een op de renaissance geïnspireerd eclecticisme. Het baksteenmetselwerk wordt uitbundig opgesierd met witte Franse zandsteen (hoekkettingen, geprofileerde vensteren kordonlijsten, de voordeur met boogfronton en hoekblokken, de driehoekige frontons en schijnbalustrades boven en onder de ramen van de beletage). De achtergevel munt daarentegen uit door soberheid. Een lanspuntenhek tussen bakstenen pijlers met blokken in witte steen vormt de toegang tot het voorplein (momenteel gekasseid). In 1899 werd nog een bakhuis toegevoegd. De verbouwing die het 'kasteel' zijn huidige uitzicht gaf, werd uitgevoerd rond 1912. Ze beperkte zich tot een verruiming van de bel-etage en het souterrain in de vorm van een aanbouw tegen de achtergevel. In het oostelijke gedeelte van de tuin verrees ook nog een constructie die door het kadaster als 'broeikas' werd opgetekend (perceel nr. 322a3), sinds lang verdwenen.

Bij de aanleg van de Hofveldstraat in de jaren 1960 werd de tuin met meer dan de helft verkleind. In een recent verleden werden in het noordelijke gedeelte garageboxen geplaatst en ten zuiden van de villa werd rond een nieuwe kiosk een rozentuin aangelegd. Twee mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum), een tamme kastanje (Castanea sativa), een ginkgo (Ginkgo biloba), een Cappadocische esdoorn (Acer cappadocicum) zijn relicten van de oorspronkelijke beplanting.

Merkwaardige bomen (opname 14 juli 2004)
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimers weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte.

• 1. mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) 492
  • 2. tamme kastanje (Castanea sativa) 378
  • 6. Cappadocische esdoorn (Acer cappadocicum) 390(50)
  • 7. ginkgo (Ginkgo biloba) 340
  • 8. mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) 487
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, oudste kadastrale legger 212 Asse, art. 2382 nrs. 12 en 27, art. 2825 nrs. 2-4.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, kadastrale opmetingsschetsen Asse 1874 nr. 30 en 1899 nr. 42 (voor het bakhuis),1912 nr. 77.
  • BERCKMANS G., Het kasteel van Rampelberg, p. 57-64 in Asciana, 1989 nr. 2.
  • KENNES H. m.m.v. VAN DAMME M., Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed: gemeente Asse, Brussel, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2005, p. 76.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo