Rode Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rode Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Het Rood en omgeving

Hoeve met losstaande bestanddelen opklimmend tot 18de eeuw (?); gelegen te midden van weilanden.

Bakstenen woonstalhuis, met vernieuwd woongedeelte, onder doorlopend afgewolfd zadeldak (mechanische pannen, riet en golfplaten, nok haaks op straat). Stalgedeelte met gepikte plint, westgevel met vlechtingen. Aangepaste muuropeningen; woonhuis met bewaarde opkamer in eerste travee van de noordgevel.

Ten noorden van het woonhuis: grote bakstenen langsschuur in versteende vakwerkbouw onder schilddak (golfplaten + riet, nok haaks op straat). Ten zuiden van het woonhuis, wagenhuis in versteende vakwerk; bouw onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen nok haaks op straat); recenter aangebouwde bijgebouwen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita