Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere

Beschrijving

Kerk gelegen ten westen van de pastorie en met laatstgenoemde verbonden door een ommuurde tuin; 19de-eeuwse grafmonumenten aan zuidzijde.

Historiek

De kerk was oorspronkelijk een kapel opgericht in het midden van 17de eeuw door de heren van Breda en toegewijd aan Sint-Jacob. Gotisch koor en transept uit 15de- en 16de eeuw. Schip in classicistische stijl uit de 18de eeuw. Zijbeuken, westtoren, flankerende sacristie en berging in neogotische stijl van 1849-51 naar ontwerp van F. Berckmans; fel beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, hersteld circa 1950 naar ontwerp van E. Verschueren.

Beschrijving

Georiënteerde driebeukige hallenkerk met schip van vier traveeën, transept van één travee en koor van drie rechte, respectievelijk twee gedichte traveeën en driezijdige sluiting. Vierkante westtoren geflankeerd door bijgebouwen met overhoekse gevels.

Bakstenen kerk met gebruik van zandsteen (Gobertange) voor de decoratieve elementen (kordons, omlijstingen, hoekstenen en steigergaten); evenwijdig aan leien zadeldaken. Traveeën gemarkeerd door versneden steunberen; spitsboogvensters, in koor en transept met maaswerk. Vierkante westtoren van vier geledingen onder ingesnoerde naaldspits (leien), versneden steunberen op de hoeken, doorlopende kordons en steigergaten. Geprofileerde natuurstenen tudorboogvormige poort waarboven een drielichtsvenster, beide gevat in een omlopende spitsboogomlijsting. Verder radvenster met maaswerk en spitsboogvormige galmgaten. Zijbeuken, portalen en transept afgesloten met tuitgevels; voor het overige lijstgevels

Intyerieur

Witbepleisterd interieur met spitsboogvormige scheibogen op vierkante pijlers met doorlopende afschuiningen; geleed kordon en omlopende kroonlijst; boven schip, transept en koor, tongewelf met gordelbogen op gegroefde consoles alternerend met lijst- en paneelwerk; zijbeuken en onderbouw van de toren met kruisriboverwelving.

Mobilair

Interessant ensemble met onder meer gestoffeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind in barokke omlijsting, gepolychromeerd en verguld hout, naar ontwerp van W.J. Kerricx; reliekhouder Heilige Lucia, naar ontwerp van W.J. Kerricx. Preekstoel, eikenhout, naar ontwerp van W.J. Kerricx; biechtstoelen van 1707 door Pieter Malderus en Pieter Kuypers; lambrisering met Lodewijk-XV-versiering (1777) door Frans Van Laerhoven; koorgestoelte versierd met medaillons met apostelfiguren door Willem Schobbens en Pieter Kuypers.

Orgel van 1837 door Fr. Loret (Sint-Niklaas); transformaties in 1888 en 1960 door P. Stevens-Vermeersch en familie J. Stevens (Duffel).

• PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Kerken, Kapellen, Sint-Jacobus-de-Meerdere, dossiers 3, 5, 7, 9, 16.
  • FAUCONNIER A. en ROOSE P., Het historisch orgel in Vlaanderen, deel III a, Antwerpen, arrondissement Antwerpen, Brussel, 1983, p. 519-523.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita