Landhuis Hof ter Vijvers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Hof ter Vijvers

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Landhuizen met omgeving

Beschrijving

Landhuis met prachtige tuin van 1908 (zie gevelsteen) naar ontwerp van architect J. Jacobs. Gekenmerkt door een zeker eclecticisme met traditionele elementen als kruiskozijnen, ezelsoren, overstekken, radvenster en portiek.

Rechthoekig gebouw van vier + vijf traveeën en twee bouwlagen onder complexe leien bedaking. Beschilderde bakstenen lijstgevels met doorlopende kordons en rechthoekige vensters (onder meer kruiskozijnen en meerlichtsvensters). Voorgevel gemarkeerd door polygonale hoektorens, erker (derde travee) en ingangsportiek met balkon.

Aan noordzijde (ter hoogte van nummer 45) bewaarde ijskelder bekroond met bouwvallig polygonaal paviljoentje.

• VAN OVERSTRAETEN J., Gids voor Vlaanderen 1966, Antwerpen, 1965 p. 392.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita