Landhuis Pharazijnshof

• is aangeduid als beschermd monument Landhuis Pharazijnshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Pharazijnshof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Landhuizen met omgeving

Voorheen zogenaamd Pharazijnshof (naar vroegere eigenaars), heden Koninklijk Atheneum.

Grote villa in cottagestijl van circa 1900 (jaartal 1893 boven de plint) naar ontwerp van architect M. De Braey. De noordvleugel met toren is een latere toevoeging. Recente schoolgebouwen aan westzijde. Overblijfsel van park aangelegd door tuinarchitect Fuchs, in samenwerking met Galoppin; de rivier Roodeloop die over het domein loopt voedt de vijvers; straatzijde afgeboord met gracht en rododendronhaag. Bakstenen toegangsbrug met hardstenen postamenten en afdekking, vierkante bakstenen pijlers met hardstenen plint, banden en topstuk.

Grosso modo rechthoekig hoofdgebouw van twee bouwlagen met verspringende gevellijnen onder leien schild- en zadeldaken. Baksteenbouw op een gebosseerde arduinen sokkel met rechthoekige keldervensters. Gevels gemarkeerd door risalieten, portiek, erkers, balkons en puntgevels met houten overkapping en windborden; verzorgd houtwerk. Links hoger opgaande rechthoekige toren onder leien schilddak. Aan westgevel, breed overdekt terras en ingebouwde zitbank, beide versierd met panelen van gekleurde faience tegels. Diverse muuropeningen: rechthoekig segmentboog- en rondboogvormig.

Interieur: behoud van het vroegere grondplan doch met gewijzigde functies (klaslokalen); de rijkelijke aankleding werd toegetakeld: slechts de inkomhal en de trapzaal bleven intact, eerstgenoemde met verzorgd schrijnwerk, blauw-witte faiencepanelen (voorstelling van de maanden april tot augustus gedateerd 1894), neo-Vlaamserenaissance-gebouw en mozaïekvloer, laatstgenoemde met houten panelen, ijzeren leuningen en consoles, glas-in-loodvensters en grisailles; voorts nog enkele bewaarde schouwen en plafonds.

• DE VOS- VAN KEEEF D., Le nouvel Anvers: cité-jardin, Antwerpen 1907, p. 72-73.
  • L'Emulation, 1897, jaargang XXII, Platen 22-25.