Klooster met school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster met school

Beschrijving

Klooster met vrije meisjesschool uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, gelegen in kern van het gehucht; beboomde voortuin. Klein kloostergebouw (nok parallel aan straat) en haaks (nok loodrecht op straat) aangebouwde vleugel waarin klaslokalen. Geplaveide speelplaats, aan oostzijde klaslokalen; toegankelijk langs bakstenen poort aan oostgevel klooster.

In opdracht van de heer Bunge, eigenaar van het domein "Oude Gracht", werd in 1920 voor de zusters van de Heilige Jozef Calansanz van Vorselaar dit klooster met kapelletje en drie klaslokalen gebouwd. Vierde en vijfde klaslokaal aangebouwd respectievelijk in 1926-27 en 1963. Ten slotte opbouw kleuterklas aan noordzijde speelplaats in 1966.

Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (kunstleien). Zuidgevel kloostergebouw met eerste travee verhoogd tot twee bouwlagen met trapgevel, en derde travee met getrapt dakvenster. Veelvuldig gebruik van overhoeks geplaatste baksteenfriezen onder daklijsten en in trapgevels. Vleugel klaslokalen met travee-indeling door middel van lisenen. Overwegend steekboogvormige muuropeningen.

• ROELANDS R., 1878-1978. Honderd Jaar meisjesschool Hoogboom, Ekeren, 1978.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita