Dreef van tamme kastanje

Beschrijving

De voormalige hoeve gelegen in de Schutterijstraat 20 is langs de voorzijde bereikbaar via een dreef van tamme kastanjes. Op basis van een telling van jaarringen van een ouder omgehakt exemplaar, werd de leeftijd van de dreef geschat op 90 à 100 jaar. Aanvankelijk telde de dreef 28 bomen. Nu zijn er nog 25 aanwezig, waarvonder 3 jonge inboetelingen en een berk.

De dreef is te zien op de militaire topografische kaart uit 1932 en werd vermoedelijk aangeplant bij het heraanleggen van de weg. Uit vergelijking met laat 19de-eeuwse topografische kaarten blijkt immers dat de weg aanvankelijk naar het zuiden afboog langs de hoeve en er nog niet recht naar toe leidde, zoals nu wel het geval is.

• Topografische kaarten van België, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000. (Lemoine-Isabeau, 1988)
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse