Opgaande eiken langs perceelsgrenzen

Beschrijving

In het landbouwgebied rondom de Schranshoeve staan 8 opgaande eiken als relicten van voormalige perceelsrandbeplanting.

Op de militaire topografische kaart van het Krijgsdepot is te zien dat in de tweede helft van de 19de eeuw quasi alle percelen omzoomd waren door een houtige afsluiting, vermoedelijk een combinatie van hagen met opgaande en/of geknotte bomen.

Ten gevolge van functieverlies verdwenen na de Tweede Wereldoorlog het merendeel van deze afsluitingen. Op de hoeken van de percelen bleven een aantal opgaande bomen, die functioneren als hoekbomen, bewaard.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • Topografische basiskaart numerieke reeks, Nationaal Geografisch Instituut, uitgegeven in 2009, schaal 1:10.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse